PRZEPISY NA RYBY
FILETY Z KARPIA(KARP BEZ OŚCI)
potrzebny będzie osty nóż oraz deska do krojenia, która zapobiegnie ślizganiu się ryby
oskrobanego karpia należy ułożyć grzbietem do siebie. odciąć głowę. płetwy odciąć można na końcu
przełożyć karpia na drugą stronę i powtórzyć poprzednią czynność, ciągle układając rybę grzbietem do siebie
odciąć płetwy i ogon
gotowy filet
Przepis na Karpia
Smaczne i zdrowe Ryba wędzona.
Pstrąg Tęczowy
Bardzo smaczne, słodkie, białe, delikatne mięso, niska zawartość tłuszczu, bogate w białko, średnia ościstość. Wędzona w całości,
lub grillowany jego mięso jest delikane i smaczne.
Jesiotr
Jesiotr charakteryzuje się lekkim spłaszczeniem ciała na odcinku grzbietowo-brzusznym. Jego linia boczna jest wyraźnie widoczna. Jesiotry potrafią osiągać olbrzymie rozmiary - nawet 350 kg przy 4 metrach długości, przeciętne osobniki osiągają 2,5 m długości i 150 kg.
Mięso średnio tłuste,kruche, białe o zwartej konsystencji. Cechą charakterystyczną jesiotra jest całkowity brak ości.Wędzić można w całości lub w dzwonkach. Swoim imponującym wyglądem sprawia że jest atrakcyjną ozdobą stołów weselnych, jak i innych uroczystości. Ryba idealna do jedzenia przez dzieci i osoby które nie lubią ości w rybie.
Karp
W polskiej tradycji mięso karpia jest jedną z potraw wigilijnych.
Grzbiet ciemny, zielonkawobrązowy, lub szarozielony, boki jaśniejsze, ciemnooliwkowe ze złotym połyskiem, brzuch żółtawo-lub kremowobiały. Płetwy nieparzyste szarawoniebieskie, parzyste czerwonawe.
Liczne odmiany hodowlane karpia :
- karp pełno łuski(sazan)
- karp bezłuski (golec)
- karp koi – ozdobna odmiana w wielu wariantach z efektownym ubarwieniem – białe, zwykle z plamami pomarańczowymi, czerwonymi lub czarnymi.
- karp zatorski – unikalna odmiana lokalna.
Karp - wędzony w dzwonkach, o charakterystycznym słodkawym smaku, miękkiej konsystencji,biało rózowym mięsie.Ma sporo ości szczególnie w czesci ogonowej słodki smak mięsa rękompensuje ich obecność na ciepło delikatne i miekie mięso,idealny też do sałatek z rybą.
Amur Biały
Ciało amura białego jest wrzecionowate i lekko spłaszczone bocznie. Ryba wyróżnia się dużą ilością łusek. Poniżej linii bocznej występuje ich aż 5 rzędów. Ogon gruby i dość długi. Cechą charakterystyczną amura jest ubarwienie: ciemnozielony grzbiet, boki jasnozielone, biały brzuch i ciekawe ułożenia łusek przypominające regularną siatkę. Ryba może osiągnąć 120cm długości. Jej masa nie przekracza 35kg. Mięso wędzonego amura jest białe, delikatne, ma niska zawartość tłuszczu, polecany dla osób na djecie,mieso ościstei zbite.
Sum
Sum to największa ryba słodkowodna Europy. Osiąga długość ponad 2 m i wagę ponad 100 kg (maksymalnie 5 m i wagę 306 kg). Ciało długie pozbawione łusek, głowa duża, otwór gębowy duży silnie uzębiony. Nad górną szczęką znajdują się dwa długie, a pod dolną cztery krótkie wąsy. Dożywa ponad 30 lat.
Mięso suma jest białe, pozbawione ości i bardzo smaczne wędzone jak i smażone, przez co jest poszukiwane na rynku.